Startsida

måndag 7 november 2011

En känsla av ljud (2009)


Evelyn Glennie - Maple Leaf Rag

Att som åttaåring börja tappa hörseln för att bli näst intill totaldöv som tolvåring måste vara tufft, speciellt för någon med mycket musikalitet i släkten. När sedan denna flicka just som tolvåring prompt säger till sin musiklärare att hon vill studera musik kan man förstå att han tyckte att "We have a problem here, you see music is about listening!" Historien kunde slutat där, om inte flickan svarat att "Yes, I agree with that, so what is the problem?" Och därvid blev det, Evelyn Glennie fick sin musikutbildning, hon tog sin examen vid Royal Academy of Music i London som nittonåring, har erövrat två grammypriser och anses idag som en av världens bästa percussionspelare.

Men inte nog med detta! Evelyn Glennie har fått de engelska politikerna att ge med sig i frågan om att låta handikappade ungdomar få rätt att utbilda sig inom musik efter sina egna förutsättningar. Hon är dessutom en lysande föreläsare, och t.o.m. jag med min folkskoleengelska kunde förstå skotska Evelyn i den halvtimmeslånga föreläsning som finns med henne på YouTube under titeln "How to listen to music with your whole body". Och det var inte bara språket jag förstod, hon fick mig även att förstå att musik är så mycket mer än den konsumtionsvara jag nog upplevt den som.

2007 framförde Evelyn Glennie sin improvisation "A little prayer" tillsammans med gitarristen Fred Frith i ett nedlagt sockerbruk i Tyskland - koppla gärna av en stund till det stämningsmättade stycket.

Men det finns faktiskt gränser även för Evelyns påhittighet! När hon för några år sedan framträdde i Sverige suckade hon att " i Örebro kommer vi att göra en konsert, men vi stannar ändå här i tre dagar. Hur klarar man av det?" Ja, den som det visste...

Ursprungligen publicerad på Tjavvel 4 januari 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar