Startsida

tisdag 8 november 2011

En bortbleknande hästs tankar (2009)



Laura Branigan (1957-2004): "Forever Young".

Its so hard to get old without a cause
I dont want to perish like a fading horse

"Old age begins at 27", är bland det första jag hittar på nätet denna morgon - hoppfullt eller nedslående, välj själv! Det är en forskargrupp på the University of Virginia som rapporterat sina rön till Neurobiology Of Aging, som i sin tur citeras i mail.online.

Studien gjordes under en sjuårsperiod på inte mindre än 2000 personer av båda könen i åldrarna 18 till 60. Deltagarna hade bra hälsostatus och var välutbildade, och försöket bestod av sådana tester som man normalt gör för att karlägga sviktande mental förmåga i form av demens t.ex. Det gällde att lösa pussel, minnas ord och finna mönster i bilder och symboler.

Om man då skall tro på forskarna så är vår mentala upptagningsförmåga som störst när vi är runt 22, för att börja avta redan när vi är 27. Då börjar de första tecknen på långsammare tankesnabbhet att visa sig, minskat förnuftstänkande uppträder så smått, och vår rumsmedvetenhet får sig den första lilla törnen. I den aktningsvärda åldern av 37 får vi sedan bereda oss på att minnet kan börja svika oss allt mer.

Dessa forskningsresultat får försöksledaren professor Timothy Salthause att dra slutsatsen att terapeutiska insatser för att minska åldersrelaterad mental stagnation bör sättas in långt före att vi uppnått pensionsåldern. Han skriver: "Resultaten påvisar att det finns tecken på kognitiv avmattning även hos friska och välutbildade vuxna redan i åldersspannet 20-30 år."

I ett försök att trösta oss avslutar man artikeln med att påpeka att vår samlade förmåga att lagra kunskap och bygga på vår allmänbildning växer åtminstone upp till sextioårsåldern.

Hemskt så gammal jag känner mig plötsligt...

(Inlägget gjordes på Tjavvel den 15 mars 2009. Jag har inte blivit yngre sedan dess...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar