Startsida

måndag 7 november 2011

"The Early Bird Catches The Worm" (2009)



Vaknar i svinottan och kan inte somna om - kanske är det den långa helgledigheten som börjar att ta ut sin tribut? Har lyssnat en stund på Michel Camilos "A Dream", men inte ens titeln fick mig att bli sömnig, jag blir bara upplivad av musiken. Camilo är en ny bekantskap för mig från YouTube, och jag måste säga att jag gillar hans musik, när jag lyssnade på låten "Sultan" tyckte jag mig känna igen Jan Johanssons lekfulla fingerdans över tangenterna.

Började min nyvakna dag med att titta in på guardian.uk, som jag brukar ha utbyte av (trots min risiga engelska) och fann där en positiv artikel om "new Western Harbour development" i Malmö, vilket gjorde mig både stolt och nyfiken. Projektet verkar mycket ekologiskt genomtänkt, och jag tycker att det är märkligt att det inte uppmärksammats mer här hemma - positiva miljönyheter kan man aldrig få för mycket av i dessa tider!

Visst kan man småle över att artikelförfattaren verkade ha glömt fågelboken hemma just den här dagen och utnämner "the early birds" koltrast och sädesärla till marina fåglar, "nine different seabirds have been recorded as breeding in Bo01, including the common gull (Larus canus), blackbird (Turdus merula) and white wagtail (Motacilla alba)", men andemeningen är ju god...

Tyvärr finner man även Västra Hamnens motpol på Guardians hemsida. Just när vi i dagarna nåtts av nyheten att koralltillväxten är sämre än på 400 år och att en femtedel av världens korallrev är utplånade känns det extra dystert att läsa om Thilafushi. Denna konstgjorda sopö placerades i början av 1990-talet bland Maldivernas 1200 korallöar, och där hamnar 330 ton sopor per dag, bl.a. från de 10.000 turister som besöker Maldiverna varje vecka. Varje turist beräknas lämna efter sig 3,5 kilo sopor om dagen, och gör av med 500 liter vatten per dag. Den oerhört tätbebyggda staden Malé, där 100.000 människor bor på en två kvadratkilometer stor yta bidrar givetvis också till sopberget i ett land, dit nästan alla råvaror importeras utifrån. Det enda Maldiverna själva exporterar verkar vara de sopor som man börjat exportera till Indien i retur på fraktfartygen som levererar varor. Var soporna tar vägen när tomburkar och metaller sorterats ut och sålts är det ingen som vet.

Hotet mot paradiset Maldiverna kommer inte bara från den egna bakgården, utan även från konsekvenserna av den globala uppvärmningen. En stor del av Maldiverna ligger bara 1,5 meter över havsnivån, som riskerar stiga med 59 centimeter detta sekel, och enbart en liten höjning riskerar att lägga stora delar av öarna under vatten. Den nye presidenten Mohamed Nasheed vill därför använda turistinkomsterna till att köpa nytt land till sin befolkning, och riktar blickarna mot områden i Indien, Sri Lanka och Australien (välkomna till Västra Hamnen annars!), medan miljöröster förespråkar andra lösningar. Under tiden fortsätter glassiga turistsidor att locka med strålande solsken och klara laguner med blåskimrande vatten som skvalpar mot den benvita sanden...

Fotnötter:"Early bird" , läs här, och mer om uttrycket "svinotta" och andra matiga uttryck finns på mathistorias blogg.

Ursprungligen publicerad på Tjavvel 3 januari 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar