Startsida

söndag 1 april 2012

Och så, femtiofem år senare - Jo-Ann!




                                                                                                                                                                           

Allt oftare händer det att en låt som jag tycker är bra visar sig ha varit populär för flera år sedan, men att den gått mig förbi. Fast att det dyker upp låtar med femtiofem år på nacken som jag gillar och som jag inser att jag skulle ha gillat lika mycket när den var färsk om jag bara hade hört den då, det hör till undantagen. Men en sådan låt är "Mama, can I go out" med Jo-Ann Campbell, som jag nyligen upptäckt på YouTube. Den spelades in redan 1957, och skrevs av än den senare legendariske Bo Diddley, som även medverkade på gitarr vid inspelningen. Först ett år senare skulle Bo Diddley ge ut sin första egna skiva, som ju med tiden skulle följas av många fler. Jo-Ann Campbell var nitton år när skivan gavs ut, men hon ser faktiskt lite äldre ut, så den barnsliga bönen till mamma att få gå ut verkar med vår tids mått lite töntig...

Om vi tar det från början så föddes Jo-Ann i Jacksonville, Florida den 20 juli 1938. Redan som fyraåring sattes hon i musikskola, och när hon senare kom till High School blev hon utsedd till "drum majorette". När Jo-Ann var sexton drog hon till Europa som medlem i en dansgrupp på turné, och vid återkomsten ingick hon i några dansgrupper som gjorde en hel del TV-framträdanden i den tidens kända stora TV-shower. Hon bildade t.o.m. en egen dansgrupp, The Haydens, som hon dock upplöste redan 1956, när hon beslöt att satsa på sångkarriären.

Jo-Ann Campbell gav ut en hel del skivor, varav den mest lyckosamma låten nådde plats 38 på Billboards top 100, och hon medverkade även i två tidstypiska filmer (videon verkar vara från en av filmerna). Hon lär ha haft ett omsusat förhållande med Bobby Darin, men i början på sextiotalet gifte sig Jo Ann med sångaren och skivproducenten Troy Seals, som hon 1964 gav ut en skiva tillsammans med  under namnet Jo Ann & Troy. Det blev så vitt känt hennes sista skivinspelning, för Jo-Ann drog sig tillbaka från branschen strax därefter. Paret flyttade till Nashville, där Troy blev låtskrivare, studiomusiker och musikstudioinredare. Om Jo-Ann senare liv är inte mycket känt, men hon sägs bl.a. ha engagerat sig i proteströrelsen mot pälsindustrin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar